Geschiedenis

Handbalvereniging Quintus is opgericht op 25 april 1950. Zij bestaat nu ruim 60 jaar. De oprichtsters waren jonge vrouwen uit Kwintheul die gezamenlijk de toentertijd opkomende sport handbal wilden gaan spelen.

Handbal werd gespeeld op een grasveld met de afmetingen en de goals van een voetbalveld. Met dit z.g.n. “elfhandbal” is de sport ontstaan. Gaandeweg is men wedstrijden in een zaal gaan spelen. Door de kleinere afmetingen van een veld in een sportzaal is het zgn. “zevenhandbal” ontstaan.

In de loop der jaren is men ook buiten op verharde velden zevenhandbal gaan spelen en is de vorm van elfhandbal op gras in onbruik geraakt. Wel ontstaan er steeds nieuwe vormen van handbal zoals beachhandbal en streethandbal.

De eerste wedstrijden van handbalvereniging Quintus zijn in een weiland gespeeld waarbij elke wedstrijd opnieuw het veld uitgezet diende te worden. De sporttenues werden in die tijd door de speelsters zelf gemaakt.

In een later stadium werden de wedstrijden gespeeld op het sportcomplex van Velo voetbal aan de Harrie Hoekstraat in Wateringen. Weer later is er pas een sportpark aan de leeuwerik in Kwintsheul aangelegd. Op deze lokatie worden nu nog steeds de wedstrijden gespeeld.

Voor de ontwikkeling van het zaalhandbal is de aanwezigheid van veilinggebouwen in Westland (Kwintsheul en Poeldijk) erg belangrijk geweest. In deze veilingen werd jarenlang door onze leden getraind en gespeeld. Hierna volgde de Velohal in Wateringen als thuishal. Deze werd uiteindelijk op 1 juli 1979 verlaten voor de eigen accommodatie in Kwintsheul, zijnde de Van der Voorthal. In 2016 met de realisatie van de tweede permanente sporthal op het complex heeft de Van der Voorthal een nieuwe naam gekregen. De jarenlange verbinding tussen de familie Eekhout en Quintus is toen zichtbaar gemaakt met de nieuwe naam: Eekhout Hal.

Handbalvereniging Quintus bestaat uit een vrij stabiel aantal van ruim 400 leden. Er zijn jaren geweest dat dit ledenaantal boven de 500 leden uitkwam maar de laatste jaren is de handbalsport in Nederland kleiner geworden en hiermee ook het ledenaantal van onze vereniging.