Jeugdspeelsters Quintus Handbal geselecteerd voor nationale talentengroep

Elders op de website te lezen wordt onder het kopje jeugdhandbal/talentontwikkeling, de weg van het talent beschreven richting nationale selecties. Zo Loopt de reguliere weg van een talent richting een nationale jeugdselectie tegenwoordig via een Handbalschool en daarna het Regionale Trainings Centrum (RTC), zie onderstaande figuur. Natuurlijk is er voor grote talenten soms nog de weg als zij-instromer.

In een RTC (Regionaal Trainings Centrum) trainen de talentvolle spelers of speelsters (uit door de bondscoaches bepaalde geboortejaren), die door de Handbalscholen zijn voorgedragen.

Voor een jeugdlid van Quintus Handbal betekent dat, hij/zij via trainingen bij Handbalschool Haaglanden of Handbalschool Rijnmond kan worden voorgedragen voor het RTC Metropool (naam van onze regio).

Sinds twee jaar trainen de groepen van het RTC Metropool op donderdagmiddag bij Quintus van 14.30-16.30 uur. Dit is dus tijdens schooltijd en vraagt voor de talenten medewerking van school! Leerlingen op een topsportvriendelijke school (LOOT) hebben het daarbij gemakkelijker. In onze regio zijn dat het Segbroek College in Den Haag en het Thorbecke College in Rotterdam.

Vanuit de trainingen op de RTC’s kunnen de speelsters of spelers worden voorgedragen voor een nationale scoutingsdag.

Dit seizoen wordt er bij de meisjes nationaal gescout in de geboortejaren 2004-2005, richting het jeugd EK speelsters onder 16 in 2020 in Zweden.

De scouting verloopt in twee stappen (momenten). Op de eerste dag wordt er uit een groep van zo’n 80 talentvolle speelsters uit het hele land op basis van een tweetal trainingen een groep van zo’n 48 meisjes gescout (door een grote groep ervaren scouts uit het hele land) op basis van een talentprofiel, die op de tweede dag onderlinge wedstrijdjes spelen in vier teams.

Voor de eerste scoutingsdag waren vanuit het RTC Metropool 11 speelsters van HV Quintus afgevaardigd. Vanwege een zware knieblessure (voorste kruisband) moesten Kim en Nikki Schildmeier het hele scoutingsproces via het RTC dit seizoen aan zich voorbij laten gaan. Zij hebben helaas eerst nog een jaar revalidatie voor de boeg. Vanuit het RTC werden Annebel Groenewegen en Caitlin Mulder nog niet afgevaardigd. Uiteindelijk mochten 9 speelsters van Quintus door naar de 2e dag. Alyssa Schaap en Sanne van der Arend vielen op de eerste dag helaas af.

Van deze 9 speelsters zijn zaterdag j.l. in Houten 6 speelsters (Lois van Velzen, Pieke van Ingen, Maud Onings, Joy Grootscholten, Naomi Moen, Alieke van Maurik) geselecteerd voor de eerste centrale trainingen van een nieuwe nationale talentengroep in het najaar van 2019. Judith van der Helm viel na een botsing zaterdag al vroeg uit en krijgt een herkansing. Laurie Kleiweg en Riley Helleman, even als Alyssa, Annebel, Caitlin en Sanne kunnen via het RTC bij de volgende selectieronde in februari 2020 een nieuwe poging doen om zich in de selectie te spelen. In 2020 start ook een vergelijkbare cyclus voor jongens uit 2004-2005.

Op de tweede foto de speelsters, zie zaterdag in Houten deelgenomen hebben. Riley Helleman ontbreekt. Op de foto ook keepster Bianca Schansema, die komend seizoen van VELO, de overstap maakt naar HV Quintus.

We zijn als club trots op de ontwikkeling van deze speelsters en hopen, dat ze de komende jaren verder doorgroeien! Ze hebben hier hard voor gewerkt.
Met Pinksteren bij de Quirinus-cup in Neuss en in juli bij de Partille Cup, kunnen ze proeven aan internationaal handbal.