Heulse handbalsters verliezen ook tweede duel om de landstitel. Geen hoofdprijs voor Quintus

Er was door de fans zó op gehoopt, maar het is de handbalsters van Quintus niet gelukt een derde duel af te dwingen in de strijd om de landstitel. Na de 23-20 nederlaag vorige week tegen VOC, verloor het team van coach René Zwinkels ook in eigen huis: 22-27.

‘Twijfel aan de zege is nederlaag’, zei een bekende filosoof ooit. Die uitspraak was gisteren van toepassing op Quintus. De Westlandse ploeg verloor vorige week en er bestond de indruk bij speelsters en supporters dat het verlies voor eigen publiek kon worden goed gemaakt. Dat het niet lukte, lag niet aan de handbalkwaliteiten van de Heulse speelsters. De oorzaak moest gezocht worden in het gebrek aan geloof in eigen kunnen.

Coach Zwinkels: ,,Ze kunnen veel beter. Daar is iedereen het over eens. Toch lukte het weer niet op het beslissende moment. Als het erop aankomt, slaan ze dicht. Te weinig overtuigd van hun eigen kwaliteiten.”

Dat was jammer voor de toeschouwers in de bomvolle Eekhouthal. Hun idolen hadden dit seizoen bij vlagen voortreffelijk handbal laten zien. Met als resultaten de Supercup, de nationale beker, het bereiken van de finale om de landstitel en bovenal met een aantal topwedstrijden in de Europa Cup. Toch bleef het binnenhalen van die ene grote prijs, die nog ontbrak, het ultieme doel.

HOOFDPRIJS
,,Wéér geen landstitel”, verzuchtte de uitblinkende Britt van Steekelenburg teleurgesteld. Als geen ander heeft de Haagse, die haar laatste wedstrijd speelde, de voorbije jaren met haar geweldige inzet naar die hoofdprijs toegewerkt. ,,Het lukt maar niet en we waren er toch weer dichtbij. Steeds als we denken nu gaat het gebeuren, verkrampen we, lijkt het wel. VOC is echt niet zo veel beter, maar blijkbaar toch minder nerveus dan wij.”

Vanaf het begin ging het al moeizaam met de Heulse ploeg. VOC speelde met meer passie en straalde meer uit dat het de landstitel wilde pakken. Pas na de rust (8-15) kreeg Quintus wat grip op het duel. Bij 11-19 werd de cirkel vaker gevonden en door een serie strafworpen werd het nog even spannend bij 16-19. De supporters kregen bij 19-22 en 20-23 weer wat hoop, maar VOC gaf nog even gas en vervolgens was het over en uit.

GEVAARLIJKER
De Amsterdamse kampioensploeg verdiende de overwinning volledig. De uitblinkende keepster Esther de Vos beaamde dat sportief: ,,In beide wedstrijden konden wij niet ons niveau halen en VOC wél. Hun acties waren gevaarlijker en met meer overtuiging.”

De titel zorgde voor ontlading bij VOC, dat voor de derde keer op een rij de schaal omhoog mocht houden. Even verderop keken de Heulse speelsters met hun supporters verslagen toe. De teleurstelling was groot en hier en daar werd een traantje weggepinkt. Ondanks een uitstekend seizoen was er nu nog weinig ruimte voor voldoening wegens het ontbreken van die enige, echte hoofdprijs.

Doelpunten: Daisy Hage (6), Britt van Steekelenburg (4), Lisanne Zwinkels (4), Anouk Zwinkels (3), Angelique van Duijvenbode (2), Esmee Martens, Dorien van Wissen en Jill van der Zeijden.
Amusementswaarde (***) : Het was net als de eerste wedstrijd in Amsterdam geen echte propaganda voor het vrouwenhandbal. Te veel fouten en te veel chaotische toestanden. VOC ontworstelde zich daar nog het beste aan en liet bij vlagen goede acties zien. Quintus bleef onder het normale niveau en grossierde in veel technische fouten.
Scheidsrechters (****) : William Weijmans en Rick Wolbertus floten een uitstekende wedstrijd. Net als voor hun collega’s Van de Beek/Egberts vorige week was het niet bepaald een wedstrijd om met veel plezier aan terug te denken. Het was knap dat zij tussen alle fouten van de speelsters hun hoge niveau behielden. Dat toont hun klasse aan.
Beste speelsters: Bij Quintus blonk keepster Esther de Vos opnieuw uit. Ook Britt van Steekelenburg haalde een ruime voldoende. Bij VOC vormden Bo van Wetering en Nikita van der Vliet door hun flitsende spel een voortdurend gevaar voor de Westlandse verdediging.

Voortijdig vertrek Saponjic
Neso Saponjic zat gisteren niet meer als assistent van hoofdcoach René Zwinkels op de bank bij Quintus. De co-trainer is per direct gestopt bij de Westlandse club. ,,Ik had het gevoel dat het beter was in het belang van het team. Er was te veel spanning. Ik heb twee mooie jaren gehad bij Quintus met het winnen van de Supercup en de beker en topduels in de Europa Cup.”
Daisy Hage, Cynthia Devilee, Lisanne Zwinkels, Britt van Steekelenburg, Susan de Bakker en Lisa Warmerdam namen gisteren afscheid.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN