Handbalsters Quintus verliezen halve finale Europa Cup. Avontuur is ten einde

Het is de handbalsters van Quintus niet gelukt de finale van de Europa Cup te bereiken. Na de 21-25 nederlaag in Kwintsheul verloor het team van coach René Zwinkels ook in Polen van Pogón Szczecin. Met 32-22 kwam een einde aan de succesreeks van Quintus.
Foto Marga Snijder

De teleurstelling was niet eens zo groot na afloop. Vooraf hoopte Quintus voor een stunt te kunnen zorgen. Coach Neso Saponjic had er vertrouwen in, dat de Heulse ploeg tot een verrassing in staat was.

,,Als iedereen optimaal presteert zie ik kansen voor ons”, voorspelde de optimistische co-trainer. ,,Dat was jammer genoeg niet zo. Er waren in de tweede helft te veel slordigheden. Ook uit de tweede lijn kwam te weinig gevaar. Dan red je het niet tegen een ervaren profploeg met buitenlandse speelsters en Poolse internationals.”

Ook uitblinkster Daisy Hage had gehoopt op een beter resultaat. ,,Helaas liep het anders. Zij waren erg goed en wij in de tweede helft te chaotisch. We hadden geen antwoord op hun snelle spel. In de aanval waren we te slordig en dat werd gelijk afgestraft. In de eerste helft konden we het nog goed bijhouden.”

VOORTREFFELIJK
Mede door haar acht doelpunten en voortreffelijke spel werd Hage uitgeroepen tot de beste speelster van de wedstrijd. Zowel voor als na de rust was zij voor de Poolse verdediging nauwelijks af te stoppen. In het eerste half uur hield Quintus de thuisploeg knap bij. Door Daisy Hage en Lisanne Zwinkels was het via 8-8, 10-10 en 13-13 bij de rust slechts 14-13 voor het sterke Szczecin.

Coach René Zwinkels: ,,De eerste tien minuten na het wisselen was ons spel te besluiteloos en maakten we te veel technische fouten. Daardoor kon Pogón makkelijk weglopen naar vijf doelpunten verschil. Tegen zo’n sterke ploeg kun je dat niet meer goedmaken. Alleen met optimale speldiscipline kun je het deze topteams lastig maken. Vandaag zat dat er niet in.”

GEVOCHTEN
Aanvankelijk hield Quintus in de tweede helft goed stand tot 15-15 en 18-17, maar daarna ging het mis. Lisanne Zwinkels over die fase: ,,We hebben hard gevochten en tijdens de rust waren we er nog van overtuigd, dat we konden winnen. Die slechte periode in de tweede helft werd keihard afgestraft. De wedstrijd was wel gaaf, met positief publiek dat erg betrokken was bij de ploeg. Dat was ondanks de nederlaag mooi om mee te maken.”

Szczecin rook bloed en denderde van 18-17 door naar 23-17 en dat was einde verhaal voor de moegestreden Westlandse formatie. Coach Zwinkels zette nog zijn wisselspeelsters in om ook die jeugdige talenten aan de sfeer te laten proeven.
,,Het was een goede ervaring en we hebben weer stappen vooruit gezet in de ontwikkeling van ons team. Dat is belangrijk met het oog op de halve finale landstitel tegen Dalfsen en de bekerfinale tegen Venlo.”

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (8), Lisanne Zwinkels (5), Britt van Steekelenburg (2), Anouk Zwinkels (2), Lois Strik (2), Esmee Martens, Susan de Bakker en Iris van Aalst.

Landstitel. Toch succes Saponjic
Neso Saponjic, co-trainer van de vrouwen van Quintus, is ook oefenmeester van de jeugdploegen van het Haagse Hellas. ‘Zijn’ heren juniorenploeg werd zaterdag Nederlands kampioen door na strafworpen de finale te winnen van Aalsmeer. Het team werd gecoacht door Björn Budding. Vanwege zijn verblijf in Polen kon Saponjic er in Amsterdam niet bij zijn. ,,Maar ik ben er niet minder blij om. Een geweldige prestatie van die gasten.” De vrouwenjunioren van Quintus, onder leiding van Menno de Klerk en Jan van Kester, werden tweede tijdens het NK.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN