Nederlands kampioenschappen voor HB1, DB1 en DC1 op 13 april

NK’s jeugd 2019

April is traditioneel de maand voor de NK’s jeugdhandbal. Sinds twee jaar is er bij de A-jeugd een landelijke jeugddivisie (LJD) en is het NK uit het jaarprogramma gehaald. Wel is er een wedstrijd om de Supercup tussen de nr’s 1 en 2 van het voorgaande seizoen aan de kalender toegevoegd. In september heeft de DA1 (als kampioen van de LJD 2017-2018) o.l.v. Menno de Klerk deze prijs gewonnen ten koste van VOC (de nr. 2). Waarschijnlijk gaat de DA1 dit seizoen in de LJD 2e worden achter VZV, die ze enkele weken geleden thuis na een spectaculair duel verslagen hebben.

Het seizoen 2017-2018 leverde voor de damesjeugd van Quintus Handbal een unieke score op met kampioenschappen voor de DA1-DA2, DB1-DB2, DC1-DC2. In april won toen de DC1 met overmacht het NK en moest de DB1 in de finale de titel aan VOC laten. Dit seizoen zijn er veel talentvolle speelsters door geschoven naar hogere leeftijdsgroepen en moesten er nieuwe teams gebouwd worden.

Daarnaast worden enkele teams ook nog eens door drukke programma’s geplaagd door blessures. Vooral de twee zware knieblessures voor de handbaltweeling Nikki en Kim Schildmeijer (2 meiden met C-leeftijd, die al ingestroomd waren bij de DB) was voor deze gedreven speelsters en hun teams een grote tegenslag. Hopelijk lukt het deze handbalmeiden om middels een goed en zorgvuldig revalidatietraject weer op het hoogste niveau aan te haken.

Vorig weekend kon wel de DB2 o.l.v. Marinka van der Ark en Lotte van Kester, het kampioenschap in de Topklasse vieren. Dit team heeft met goed spel, dit resultaat behaald. Het team heeft door omstandigheden dit seizoen niet altijd als team kunnen trainen, maar zijn toch individueel en als team enorm doorgegroeid. Een 4-tal speelsters van deze groep zal komende zaterdag ook met de DB1 meespelen bij het NK zaalhandbal in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. Helaas zijn Floor van Kester en Myrthe de Jong nog niet top fit en kunnen maar beperkt spelen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is het NK van de DB (Amsterdam, Sporthallen Zuid) nu in het zelfde weekend als het NK voor de DC-jeugd (Aalsmeer, de Bloemhof). Jammer, want wij kunnen als club daardoor geen speelsters uitwisselen. Het DC-team wordt begeleid door Jasmijn Mol en Suzie Otten, het DB-team door Menno de Klerk, Jan van Kester en Anita Scholtes.

Ook onze HB-jeugd zijn geplaatst voor het NK zaalhandbal. Veel jongensteams, die boven hen geëindigd waren in de competitie maakten gebruik van dispensatiespelers. Dit sluit deze teams reglementair uit voor deelname aan het NK. Het HB1-team staat onder leiding van Ferry Bakker en speelt ook zaterdag mee in Amsterdam. Voor de HC-leeftijd is er geen NK.

De programma’s (teams en tijden) voor het NK zaalhandbal bij de jeugd zijn te vinden op de website van het NHV: https://www.handbal.nl/blog/2019/04/09/nk-b-en-c-jeugd/. De damesjeugdteams starten hun toernooi om 9.30 uur. Supporters zijn natuurlijk van harte welkom!

We wensen al onze teams zaterdag een leerzaam en sportief succesvol evenement toe.

Bron Jan van Kester