Quintus blijft hopen. Westlandse handbalsters houden dubbel gevoel over aan verlies

Het wordt voor de handbalsters van Quintus een zware klus om de finale van de Europa Cup te bereiken. Het eerste duel met Pogon Szczecin, gisteren in Kwintsheul, verloor het team van coach René Zwinkels met 21-25. Zaterdag is in Polen de terugwedstrijd.

Er heerste na afloop van het boeiende kijkspel ambivalente gevoelens bij de staf en de speelsters. ,,Dit had niet gehoeven”, verzuchtte Britt van Steekelenburg op weg naar de kleedkamer. ,,Er had meer voor ons in gezeten.”

Quintus speelde een prima partij handbal, maar verloor dus toch. Dat zorgde voor die gemengde gevoelens. De speelsters mochten blij zijn en trots op zichzelf. ,,Maar daar heb je zo weinig aan als je verloren hebt”, reageerde uitblinkster Daisy Hage teleurgesteld. ,,Echt tevreden kun je niet zijn na een nederlaag.”

Voor de coaches René Zwinkels en Neso Saponjic golden andere maatsteven. Zij complimenteerden hun adepten uitbundig. Zwinkels: ,,Ze hebben echt een goede wedstrijd gespeeld. Natuurlijk waren er aanvallend en verdedigend de nodige foutjes. Maar wat wil je, we spelen wél in een halve finale tegen één van de sterkste tegenstanders in dit toernooi. We hoopten op meer, maar mogen niet ontevreden zijn.”

GROOT EN STERK
Zij collega Saponjic ging zelfs nog een stap verder. ,,Ik vond het spel beter dan tegen Málaga in de kwartfinale. Die hadden weinig power vanuit de tweede lijn. Deze Poolse speelsters waren groot en sterk met een verwoestend afstandsschot. Onze meiden hebben het maximale eruit gehaald. Zeker tegen een team van dit niveau.”

Er waren inderdaad voldoende momenten om van het Westlandse spel te genieten. De acties van Daisy Hage waren om van te smullen. Haar schoten vanuit de hoek, de strafworpen, het aanspelen van haar ploeggenoten en de serie tweede lijn schoten in de slotfase waren van hoog kaliber.

Ook de schoten van Anouk Zwinkels en, dit keer in iets mindere mate, van zus Lisanne Zwinkels waren gevaarlijk. Britt van Steekelenburg kreeg aan de cirkel nauwelijks ruimte, maar bikkelde hard voor haar afstandsschutters.

OMDRAAIEN
In de eerste helft leek er voor de thuisclub een goede uitgangspositie voor de return in te zitten. Bij 10-7 en 11-8 waren er situaties om door te drukken, maar het vernuft daartoe ontbrak op de beslissende momenten. Het gevolg was, dat juist Szczecin de rollen kon omdraaien en bij de rust plotseling over een 12-13 voorsprong beschikte.

,,Niks aan de hand, dachten we”, zei coach Zwinkels achteraf. ,,Dat kunnen we goedmaken met wat tactische omzettingen.” Het was echter de Poolse opponent die bij 15-15 het tempo opschroefde. Binnen tien minuten was het 17-22, waarbij Quintus het nadeel ondervond van een serie tijdstraffen.

Aan de hand van Daisy Hage, de onbetwist beste Heulse speelster, rechtte Quintus nog één keer de rug. Met vier doelpunten op een rij bracht zij haar ploeg terug tot 21-25. Of dat voldoende is om de finale binnen te stappen zal zaterdag in Polen moeten blijken.

Doelpunten Quintus: Daisy Hage (10), Anouk Zwinkels (6), Lisanne Zwinkels (2), Britt van Steekelenburg, Lois Strik en Jill van der Zeijden.
Doelpunten Szczecin: Ivana Bozovic (4), Karolina Kochaniak (4), Jelena Agbaba (4), Agata Cebula (4), Daria Szynkaruk (3), Valentina Blazevic (2), Daria Zawistowska (2), Oktawia Plominska en Joanna Woloszyk.
Amusementswaarde (****) : Mede door de geweldige sfeer in de Eekhouthal in Kwintsheul was het genieten. Ook het Poolse combinatiespel en de trefzekere schoten waren de moeite waard. Quintus knokte voor wat het waard was. Er zat misschien meer in voor de Heulse ploeg, maar de inzet was bewonderenswaardig.
Scheidsrechters (**) : Angelos Argyridis en Christos Mouttas uit Cyprus konden ons niet bekoren. De tijdstraffen, aan beide kanten, waren merkwaardig. Ook aanvallende fout en voordeelregel waren niet in goede handen bij de Cyprioten. En conditioneel waren de ‘zwaarwichtige’ arbiters niet in topconditie.
Beste speelsters: Bij Quintus stak Daisy Hage er met kop en schouders bovenuit. De Poolse opponent blonk vooral uit door het sterke ploegverband, waardoor vrijwel iedere speelster tot scoren kwam.

Zwinkels en Saponjic gaan door
René Zwinkels en Neso Saponjic hebben ook volgend seizoen de technische leiding in handen van de vrouwenselectie van Quintus. Zij zijn dit seizoen zeer succesvol in de strijd om de landstitel, de beker en in de Europacup. Zwinkels bracht eerder de mannen van de Heulse club naar de BENE-League. Saponjic was acht jaar actief bij het Haagse Hellas in de jeugdopleiding en als co-trainer van de mannen. Hij leverde veel talenten af en behaalde nationale titels met de jeugd.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN