Structuur talentontwikkeling - van talent naar topsporter

De scouting van talenten voor nationale jeugdselecties loopt sinds enkele jaren via een vast traject, dat start bij een Handbalschool. Bij een Handbalschool kunnen gemotiveerde jeugdspelers en speelsters extra trainingsuren maken, buiten de reguliere club trainingen.

In de regio Zuid-West zijn er twee Handbalscholen die zich richten op de ontwikkeling van handbaltalenten. In Den Haag is dat: Handbalschool Haaglanden http://handbalschoolhaaglanden.nl/.

In de zomer van 2017 heeft de voormalige handbalschool in het Westland (Handbal College Westland) haar activiteiten onder gebracht bij Handbalschool Haaglanden. Er traint echter wel nog een groep op zaterdagochtend tussen 9.00 en 10.30 uur bij Quintus. Dit is een basisgroep met vooral Westlandse kinderen (D-jeugd/E-jeugd), die onder supervisie staat van Handbalschool Haaglanden.

De oudere jeugd (C-/B-jeugd), afkomstig uit het Westland en de regio Haaglanden vormen de zogenaamde PLUS-groepen. Deze spelers en speelsters zijn door middel van een selectiedag gekozen. En trainen sinds 2017 zoveel mogelijk in de prachtige, nieuwe Sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag.

De tweede Handbalschool in onze regio is Handbalschool Rijnmond https://www.handbalschoolrijnmond.nl/. Deze groep traint in de sporthal bij het Albeda College in Rotterdam.

Beide Handbalscholen hebben ook een relatie met een LOOT-school (Topsport Talentschool). Voor regio Haaglanden is dat het Segbroek College in Den Haag en voor regio Rijnmond is dat Thorbecke Voortgezet Onderwijs in Rotterdam. Beide handbalscholen bieden voor leerlingen specifieke handbaltrainingen in de ochtenduren aan, deze ter vervanging van de lichamelijke oefening lessen. Bij deze trainingen kunnen ook ambitieuze handballers en handbalsters van andere scholen aansluiten, mits zij dit met hun eigen school kunnen regelen.

Talentontwikkelingsbeleid NHV
Boven de Handbalscholen zijn er door het NHV in lijn met het beleid van NOC*NSF, zogenaamde regionale trainingscentra (RTC’s) opgezet. De beste jongens en meisjes van deze twee handbalscholen trainen wekelijks eenmaal in het RTC (Metropool). Hiervoor hebben de spelers en speelsters wel vrijstelling van school nodig. Er wordt dit jaar door de RTC-groepen bij Quintus in de Eekhouthal getraind op donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur. Bij de meisjes zijn dit op het moment de geboortejaren 2002-2003 en bij de jongens de geboortejaren 2000-2001. In maart worden hier speelsters uit 2004-2005 en jongens uit 2002-2003 aan toegevoegd.

Vanuit de verschillende RTC’s worden er jongens en meisjes voorgedragen voor de nationale scoutingsdagen in mei in Arnhem. Dit jaar voor meisjes uit de geboortejaren 2004-2005. Vanuit deze scoutingsdagen wordt er een groep gevormd, die de basis gaat vormen voor de nationale talentenselectie.

Nationale Talentenselectie
Recent is op Europees niveau de internationale wedstrijdkalender voor nationale jeugdselecties aangepast. De leeftijdscategorie waarvoor een eerste EK wordt georganiseerd is vanaf 2017 jonger geworden.
De leeftijden van de open EK’s zijn verlaagd naar de leeftijdsgroep, die op het punt staat in te stromen voor de nieuw te vormen Youth-selectie (meisjes 16 jaar en Jongens 17 jaar). Deze wijziging vroeg om aanpassingen binnen het NHV scoutingsbeleid beschreven in het document “Het weg van het NHV Talent”, zie website NHV , https://www.handbal.nl/talentontwikkeling/beleid-talentontwikkeling/.

Het NHV wil talentvolle spelers en speelsters via nationale jeugdselecties ervaring laten opdoen bij het Open EK (Dames onder 16 en Heren Onder 17) en bij de EK’s proberen deelname af te dwingen aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF). In het vervolg kunnen geselecteerde talentvolle spelers en speelsters hun periode bij de Nationale Talentenselectie gaan afsluiten met een officieel internationaal Kampioenschap (EK).
Voor Internationale Kampioenschappen werkt het NHV in navolging van de EHF en IHF (WK’s) met selecties van 2 geboortejaren. Deze selecties schuiven steeds een leeftijdscategorie door.

De EHF heeft er voor gekozen alle landen de kans te geven met hun leeftijdsselecties een EK te spelen. Daartoe zijn de landen sinds 2016 ingedeeld op twee niveaus. De sterkste ploegen op het hoogste niveau kunnen zich via het EK plaatsen voor een WK. De landen op het tweede niveau kunnen promoveren naar het hoogste niveau, de zwakste landen kunnen degraderen van niveau 1 naar niveau 2.

Er zijn jeugd EK’s in 3 leeftijdscategorieën en WK’s alleen voor de oudste 2 leeftijdsgroepen. Daar boven zitten de nationale dames en heren selectie.

Om spelers en speelsters goed op te leiden voor internationaal handbal en als onderbouw van de nationale A-selecties is de Handbal Academie (HA) op Papendal opgezet, met ondersteuning van NOC*NSF. Op de HA kunnen de deelnemende spelers en speelsters (maximaal zo’n 21) een uitgebreid trainingsprogramma volgen naast hun studie. Ze zitten fulltime op Papendal en kunnen daardoor alleen op vrijdag trainen bij hun club.

Nationale Youth Selectie (Jong Jong Oranje)

Trainen wekelijks op maandagavond op Papendal.

Nationale Juniors Selectie (Jong Oranje)

Trainen wekelijks op dinsdagavond op Papendal.