Quintus hofleverancier van Nederlands rolstoelhandbalteam

*Kwintsheul - Respect, veel respect hadden de toeschouwers afgelopen zaterdag voor de spelers van het Nederlandse en Hongaarse rolstoelhandbalteam.
De uitslag, 20-4 voor Oranje, deed er eigenlijk niet zo veel toe. Mooi was vooral om te zien met wat een passie de strijd werd aangegaan.*

Nederland is heel goed in deze tak van sport. Dat bleek weer eens tijdens de interland in de Eekhouthal in Kwintsheul waar Quintus optrad als gastheer.

Maar liefst zeven spelers van de Heulse club maken deel uit van de nationale ploeg. Twee keer per week trainen de vedetten van Quintus bij hun eigen club.

Fanatiek, stevig, met veel inzet. Ook tijdens de confrontatie met Hongarije spatten de vonken er vanaf.

WILSKRACHT
Nicole van Meteren, speelster van het valide eerste vrouwenteam van Quintus, geeft training bij haar club.
,,De wilskracht van die mensen is zo enorm groot. En het is geen makkelijke sport, hoor. Wheelen, met de bal op je schoot de rolstoel voortduwen, is geen makkie. Vijf spelers in het veld en een keeper en altijd tenminste één vrouw binnen de lijnen. En het blokkeren van elkaar met de rolstoel mag. Het is niet zachtzinnig.”

Grappen worden er ook gemaakt. Zoals door alle spelers in een sportteam. Kleedkamerhumor. ‘Wie is de cirkelloper’? Tja, hoe vraag je dat aan iemand zonder benen.

‘Je mag maar drie passen lopen’. Ook zo lastig. De omgeving heeft er wat moeite mee, maar de sporters zelf lachen het hardst. Ze beschikken gelukkig over veel zelfspot.

Negen clubs hebben inmiddels in Nederland een team ‘op de been gebracht’. Daaruit wordt geselecteerd voor Oranje, dat in november naar het EK in Portugal gaat. In 2020 mag Quintus het EK organiseren. Een evenement om naar uit te kijken.

SELECTIE
Yves Nkomezi, Vera Enthoven, William van den Ende, Arie Tamerus, Roy van der Helm, Maurice Poot, Cor ’s Gravenmade (allen Quintus), Joyce van Haasteren, Mayenka de Bruin, Frank Hooning, Bart Neeft, Mieke van Sjasteleé (CSV), Martijn Bakker, Robert Appelman (SEW) en Jarno van Wanrooij (HCB).

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN