Heulse handbalsters durven na imponerende zege op Dalfsen te denken aan hoogst haalbare. Zachtjes mijmeren over landstitel…

Kwintsheul - Na de eclatante overwinning op veelvoudig kampioen Dalfsen (23-16) vierden de handbalsters van Quintus feest. Zachtjes durfden zij zelfs over het hoogst haalbare te praten. De weg is nog lang, maar zij zijn zeker kandidaat voor de landstitel.

Trainer/coach René Zwinkels is een voorzichtig man. Bepaald niet iemand van de bluffende uitspraken. ,,We hebben een belangrijke slag binnengehaald. Daar ben ik heel blij mee. Maar we hebben nog heel wat hobbels te nemen de komende maanden”, temperde de realistische oefenmeester de euforie.

Toch vier redenen waarom Quintus aan het einde van dit seizoen wel eens op de open kar door Kwintsheul kan worden gereden.

COHESIE
Er heerst een sterke samenhang binnen het team. Het technisch duo René Zwinkels/Neso Saponjic is er in korte tijd in geslaagd een ploeg binnen de lijnen te brengen die wekelijks voor elkaar de kastanjes uit het vuur wil halen. De speelsters werken hard en gunnen elkaar de mooie acties en de doelpunten. Saponjic: ,,Fijne groep met geweldige instelling. Ze willen leren en nemen alle tips in zich op. Zijn bereid zich te verbeteren.”

VERTROUWEN
Hét sleutelwoord voor het leveren van prestaties. Voorgaande jaren geloofden de Heulde speelsters er ook wel in, maar slaagden er niet in dat te vertalen naar de wedstrijd. Te vaak zakte het vertrouwen weg na tegenslag. Tegen Dalfsen toonde de thuisclub veerkracht. De 7-1 en 9-3 voorsprong verdampte in de eerste helft volledig tot 9-9. Geen paniek en met volle overtuiging pakte Quintus toch de 14-10 voorsprong bij de rust. De uitblinkende keepster Esther de Vos: ,,In het verleden was zo’n dip fataal. Door als team te blijven handballen, hebben we ons kunnen herstellen en toch met overtuiging gewonnen.”

BLESSURES
Het team kreeg te maken met veel blessures. En niet van de minste speelsters. Sterkhouders Cynthia Grift, Daisy Hage, Anouk Zwinkels, Lisa Warmerdam en al langere tijd Britt van Steekelenburg ontbraken in het begin van dit seizoen. Hage was weer present en ook Van Steekelenburg maakte tegen Dalfsen haar rentree. Direct was zichtbaar dat de ploeg daarvan opleefde. Hage, die door een sterke tactische zet ook vanuit de hoek naar de opbouw werd gedirigeerd, stralend: ,,Heerlijk er weer bij te zijn. Een zware partij, maar ik hou er een lekker gevoel aan over.”

Met spelbepaalster Grift, schutter Zwinkels en cirkelloopster Warmerdam er straks weer bij wordt Quintus nóg sterker.

ERVARING
In tegenstelling tot de rivalen Dalfsen en VOC verliest Quintus nauwelijks speelsters aan buitenlandse topclubs. De basis bestaat uit echte Westlandse krachten die zich niet zo snel gek laten maken door lucratieve contracten over de grens. Door jarenlang samen te spelen heeft de Heulse ploeg veel ervaring behouden. Die routine kan dit seizoen de doorslag geven in de strijd om de hoofdprijzen. Ook in de top van het handbal geldt dat ervaring één van de belangrijke elementen is op weg naar succes.

MENTALE STEUN
Niet onbelangrijk: de supporters van Quintus steunden hun idolen met veel toejuichingen. De sfeer in de Eekhouthal was overweldigend. Hartverwarmend was de steun en het gezang van de mannenploeg, die ervoor had gespeeld. De Vos: ,,De sfeer was fantastisch. Dat maakt het lekker om voor eigen publiek te spelen. Zo hebben we zeker kans om de finales te gaan spelen én te winnen.”

Het geeft ook aan, dat iedereen binnen Quintus gelooft in het succes van de vrouwenploeg.

Doelpunten Quintus: Lisanne Zwinkels (6), Lois Strik (4), Daisy Hage (3), Esmee Martens (3), Britt van Steekelenburg (2), Jill van der Zeijden (2), Susan de Bakker, Amy Oostveen en Anouk Zwinkels.
Scheidsrechters (****) : Ferry van de Beek en Niels Egberts hadden, gelet op hun enorme ervaring, uiteraard geen enkele moeite met deze wedstrijd. Alles zagen zij, voelden de sfeer goed aan en lieten zich niet piepelen. Zij worden niet warm of koud van reacties van speelsters, coaches of publiek. Mede dankzij hun ontspannen leiding verliep de partij vlekkeloos.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN