Coach Curescu hunkert naar handhaving Quintus in Bene-league. Belangrijk voor de club en de regio

Kwintsheul - De stoom kwam zaterdag uit zijn oren. Alex Curescu, trainer/coach van de handbalmannen van Quintus, was ziedend op zijn spelers. Het typeert de instelling van de Roemeense oefenmeester. ,,Ik heb zó’n gruwelijke hekel aan verliezen.”

Quintus had tegen Hurry-Up het verblijf in de BENE-League kunnen veiligstellen, maar kreeg een pak slaag. ,,Dat kan gebeuren, maar knok er dan wel voor”, brieste Curescu. ,,Fouten maken mag, maar je laat je als sportman toch niet zo maar wegspelen. Over mijn lijk, dat mij dat vroeger zou overkomen”, is de licht ontvlambare coach dagen later nog steeds nijdig.

Zijn reactie is kenmerkend voor zijn afkomst. Geboren in het Roemeense Resita heeft Curescu die typische Oost-Europsese mentaliteit. Geen gezeur en doorknokken tot je erbij neervalt. ,,Zo ben ik opgevoed en gevormd bij de clubs waar ik heb gespeeld. Je deed wat de trainer zei. Hier in Nederland hebben we altijd die ‘ja-maar’ cultuur. Als je een opdracht geeft, is er altijd wel iemand die vraagt of het ook anders kan. Zaterdag na die wedstrijd ook. Ik hield mijn afsluitende praatje en dan nog zijn er spelers die het laatste woord willen hebben. En dat terwijl ze zó slecht gespeeld hebben.”

SUCCESSEN
De 40-jarige Curescu boekte grote successen met de vrouwen van het Haagse Wings die hij van de regioklasse naar de eredivisie bracht. Met de mannen van Aalsmeer pakte hij de landstitel, de beker en de titel BENE-League. Hellas, Hercules, HARO en VOC waren andere clubs waar Curescu, in het bezit van het Europese Master Coach diploma, actief was. De laatste vier jaar had hij de vrouwen van Quintus onder zijn hoede. Nu is hij samen met Jos Klepke bezig aan zijn eerste seizoen bij de mannen.
,,Het was wennen die overstap. Er is veel veranderd sinds ik heren heb getraind. Toch ging het redelijk snel en ik ben tevreden tot nu toe. Ik zie veel spelers die zich ontwikkelen. Dat is prettig voor ons als trainers. Ik had hoge verwachtingen en dan valt het altijd tegen. Toch zijn er voldoende mogelijkheden meer uit deze groep te halen. Op alle vlakken zijn er punten voor verbetering. In het spel, maar ook in de randzaken.”

BEWONDERING
Curescu heeft bewondering voor de inzet van de groep. ,,Zaterdag was een miskleun, maar de meeste wedstrijden hebben ze geknokt. Het is een hechte groep die blijft gaan. Dat valt niet mee als je bijna alle wedstrijden verliest. Soms leggen de spelers zich nog te makkelijk neer bij een nederlaag. Dat wil ik eruit hebben. Er moeten versterkingen komen om stappen te maken. De concurrentie moet toenemen, want dan stijgt automatisch het niveau”, vindt Curescu die met Klepke de intentie heeft uitgesproken door te gaan.

Veel hangt af van het cruciale duel zaterdag met Houten, de kampioen van de eredivisie. ,,Gelet op de wedstrijd thuis, die wij dik wonnen, hebben wij de troef in handen. Maar geen wedstrijd is hetzelfde. We moeten vol aan de bak, want het is zó belangrijk voor de club en de regio dat wij in de BENE-League blijven.”

Winst noodzakelijk voor lijfsbehoud
Quintus strijdt met Hurry-Up (voorlaatste Nederlandse club in BENE-League), Houten kampioen eredivisie) en Arnhem (tweede in eredivisie) voor twee plaatsen in de grensoverschrijdende competitie. De Westlanders verloren twee keer van Hurry-Up, maar wonnen thuis van Houten (36-21) en Arnhem (30-23). Als Quintus zaterdag wint van Houten en Arnhem verliest bij Hurry-Up, dan speelt de Heulse club ook volgend seizoen BENE-League.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN