Westlanders leggen basis voor lijfsbehoud in Bene-league; Max de Maat maakt rentree. Afgetekende zege Quintus

Kwintsheul - De handballers van Wematrans/Quintus hebben een flinke stap gezet op weg naar handhaving in de BENE-League. Na de ruime zege (36-21) op de kampioen van de eredivisie, Houten, wonnen de Westlanders óók afgetekend van de nummer twee, DSF Arnhem: 30-23. Een duel met hoogte- én dieptepunten.
Foto Patrick Dolkens

Het was onder het toeziend oog van Jan Alma, de meest succesvolle Haagse trainer ooit, niet de meest oogstrelende partij die Quintus dit seizoen speelde. Daarvoor maakte het te veel technische fouten. Niemand echter die daar om maalde. De twee punten waren binnen en nóg een jaar deelnemen aan de grensoverschrijdende competitie ligt voor de Heulse club in het verschiet.

Positief was de rentree van opbouwspeler Max de Maat. Geplaagd door blessures moest het 21-jarige talent lang vanaf de bank toekijken. Eerst een afgescheurde kruisband en vervolgens een peesontsteking in de lies. De knieproblemen liep hij op in de voorbereiding naar het EK met Jong Oranje. De Maat: ,,Pas vrij laat was duidelijk, dat het om de kruisband ging. Maanden later volgde de operatie, maar de revalidatie verliep voorspoedig. Ik kan gelukkig weer alles met die knie.”

KRACHTTRAINING
Toen die narigheid voorbij was, sukkelde de student technische bedrijfskunde met zijn lies. ,,Dat is in november begonnen en duurt dus al zo’n vijf maanden. Ik train weer volledig mee sinds drie weken. Daarvoor heb ik alleen maar krachttraining gedaan.” Tegen Arnhem kreeg De Maat weer speeltijd. ,,In de eerste helft een kwartier in de aanval en verdediging. Na de rust ben ik alleen verdedigend ingezet. Het ging goed en ik heb nergens last van. Geweldig om er weer bij te zijn”, glunderde De Maat, die bij Velo in Wateringen begon met handballen en tien jaar geleden overstapte naar grote broer Quintus.

Quintus opende net als tegen Houten overrompelend. Met de uitblinkende doelman Nick de Knegt was het na een kwartier al 13-5. Met fraaie treffers van Alex Koop, Lex Dofferhoff en Collin de Vette was bij de rust met 16-7 het beslissende gat al geslagen. Een domper was het uitvallen van De Vette, speciaal ingevlogen uit Engeland van zijn studieadres, met een zwaar gekneusde arm.

BALSNELHEID
In het tweede half uur nam Quintus het te gemakkelijk op. De Maat daarover: ,,Wij hadden veel werk verzet in de dekking. Dat vrat energie. Daardoor ging het aanvallend stroever. Toch hebben wij weer laten zien, dat we de afgelopen twee jaar zó veel hebben geleerd. Bijna alles verliezen in de BENE-League en dan toch ruim winnen van de twee beste ploegen uit de eredivisie. We waren in alles beter. Fysiek, balsnelheid, verdedigend. Dat geeft toch wel aan, dat het goed is om op dat hoogste niveau uit te komen.”

De Maat, die met Jong Oranje op het EK in Denemarken zijn grootste succes kende, traint keihard om het wedstrijdritme terug te krijgen: ,,Het is best wel bijzonder, dat wij twee jaar lang bijna alles verliezen en toch vijf keer in de week blijven trainen. En met plezier. Onze kracht is dan ook het doorzettingsvermogen en de wilskracht. Daarnaast denk ik dat we een divers team hebben met een paar ervaren oudere spelers en enthousiaste jonge gasten. Die combinatie is prima.”

Dat Quintus in de BL blijft, is voor Max de Maat een uitgemaakte zaak. ,,Het wordt nog zwaar met Hurry-Up thuis en Houten en Arnhem allebei uit, maar deze wedstrijden hebben aangetoond dat wij op dit niveau thuishoren. Onze kracht en ervaring geven straks de doorslag.”

Doelpunten Quintus: Lex Dofferhoff (7), Alex Koop (6), Rick van Ravesteijn (4), Collin de Vette (3), Marc de Vreede (3), Ard Vollebregt (3), Bob Kouwenhoven (2), Chris de Bakker en Rens Reijgersberg.
Doelpunten Arnhem : Ruben de Bok (7), Peter Schoenaker (7), Thijs Geurds (4), Toine Bartholomeus (3), Dani Blom en Imco Schiebergen.

WEDSTRIJDRAPPORT
Amusementswaarde (**) : Het was een zeer matige vertoning met over en weer veel technische fouten. Rommelig, slordig en niet bij de les waren de sleutelwoorden. Quintus kende nog de vreugde van de twee punten die zo belangrijk zijn voor handhaving in de BL. Bij Arnhem viel er weinig te genieten.
Scheidsrechters (****) : Laurens van Kessel en Adrian Tanasescu lieten zich gelukkig niet beïnvloeden door het onsamenhangende spel van de beide ploegen. Zij bleven wél geconcentreerd en bleven scherp in hun waarnemingen. Dat was knap!
Beste spelers : Bij Quintus keepte Nick de Knegt een prima partij. Verder waren er niet echt uitblinkers. Bij Arnhem speelde Peter Schoenaker een goede wedstrijd. Hij is een moeilijk af te stoppen en handig draaiende cirkelloper.