Quintus legt stukje van fundament voor behoud Bene-League. Heulse ploeg deelt enorme dreun uit aan Houten

Kwintsheul - Wematrans/Quintus heeft in het duel met Stip Payroll/Houten op niet mis te verstane wijze het verschil aangetoond tussen de BENE-League en de top van de eredivisie. Met 36-21 legden de Westlanders alvast een stukje van het fundament voor het behoud van de hoogste handbaldivisie. Met doelman Imre Obbens én hoekspeler Alex Koop in de hoofdrollen werd Houten door Quintus afgeschminkt.

Beide coaches gebruikten na afloop een metafoor om het resultaat van de boeiende partij te duiden. Rick Louw van Houten baalde verschrikkelijk en verwoordde het treffend: ,,Dit waren de jongens tegen de mannen. Wat een verschil. Wij hadden niet verwacht dat het zó ver uit elkaar zou liggen.”

Alex Curescu van Quintus was opgetogen, maar bleef realistisch: ,,We hebben de eerste slag gewonnen, maar nog lang niet de oorlog. We hebben in feite nog niets, maar dit is wél een mentale opsteker.”

Curescu had de tactiek met zijn technische kompaan Jos Klepke uitstekend voor elkaar. Een offensieve dekking vanuit de hoeken, een compact middenblok en verder proberen de gevaarlijke schoten van vooral Thies Berendsen vroegtijdig te smoren. ,,Daar hadden we ook op getraind. Ik ben het meest tevreden, dat die aanpak ook is gelukt. Er is vanuit de discipline gespeeld en de opdrachten zijn optimaal uitgevoerd.”

OVERROMPELEND
De start van de thuisclub was overrompelend. Collin de Vette, dankzij de donatie van de Business Club Quintus overgevlogen uit Engeland, gaf direct zijn visitekaartje af. Een loepzuiver en snoeihard schot in de kruising en de toon was gezet. Binnen acht minuten was het 4-1 en uit alles bleek, dat Quintus direct vanaf het begin duidelijk wilde maken aan Houten dat er niets te halen viel.

Extra geprikkeld waren de Heulenaren, omdat een speler van Houten eerder in de media had laten optekenen dat hij ‘niet zo veel op had met Quintus’. Dat zullen we dan eens laten zien, redeneerden ze bij de Westlandse opponent. Er was voor de Utrechtse formatie geen houden aan. Met de formidabel keepende Imre Obbens en de ontketende Alex Koop was bij de rust (16-11) al duidelijk dat de thuisclub de eerste slag zou slaan. In dat eerste bedrijf waren ook Lex Dofferhoff, Marc de Vreede en de snelle Thijs van den Driest (ook verdedigend sterk) opvallend aanwezig.

Bij Houten moest het vooral komen van de beweeglijke en makkelijk scorende Thies Berendsen. Een voortreffelijk handballer, die met gemak het niveau van de BENE-League aan kan. Stijn Hoefnagels zat nog geblesseerd aan de kant en dat was een fors gemis voor Houten. Berendsen kon het niet alleen en kreeg dit keer weinig steun van zijn teamgenoten. Dat was vooral ook de verdienste van de sterke Westlandse verdediging én het sublieme keeperswerk van Imre Obbens.

NIET TE STUITEN
In het tweede bedrijf excelleerde vooral Alex Koop. Vanuit de break was hij niet te stuiten en ook het omkomen vanuit de hoek met een sprongworp vanuit de tweede lijn was van grote klasse. ,,Het ging lekker. En dat terwijl ik vrijdag op de training nog mijn hand blesseerde. Ik kreeg veel ruimte in de hoek en daar kon ik goed gebruiken van maken”, aldus de topscorer die maar liefst tien keer raak schoot.

Na tien minuten was het 25-13 en na een kwartier 29-15 mede door sterke acties van Marc de Vreede. Vervolgens gaf coach Curescu al zijn wisselspelers speeltijd, waardoor even het ritme eruit ging. Houten spijkerde bij tot 29-19, maar daarna was het initiatief weer volledig bij Quintus. Dean van Haeren, René de Bakker, Rick van Ravesteijn en Lex Dofferhoff zorgden in sneltreinvaart voor de alleszeggende 36-21 eindstand. Waarmee de dolgelukkige Quintusspelers de tegenstander volledig gedesillusioneerd achterlieten.

Doelpunten Quintus: Alex Koop (10), Lex Dofferhoff (8), Marc de Vreede (4), Thijs van den Driest (4), Dean van Haeren (2), René de Bakker (2), Collin de Vette, Chris de Bakker, Bob Kouwenhoven, Rick van Ravesteijn, Kevin Landsweers en Rens Reijgersberg.
Doelpunten Houten: Thies Berendsen (6), Jelmer Klomp (4), Joep Voermans (3), Job Reumer (3), Jarn van Gool (2), Luuk van Engelen, Jelmer Schaap en Christian van Denderen.

WEDSTRIJDRAPPORT
Amusementswaarde (****) : Het was een boeiend kijkspel. Ondanks het krachtsverschil verveelde de partij geen moment. Quintus bleef jagen op een zo groot mogelijke overwinning. Houten probeerde het wel, maar kwam dit keer tekort tegen een optimaal gemotiveerde thuisclub. De sfeer in de Eekhouthal was top.
Scheidsrechters (****) : De broers Ruud en Paul Geraets floten een voortreffelijke wedstrijd. Ze hadden alles onder controle, straften direct in het begin een paar gevaarlijke overtredingen af en leidden het duel zoals we van ze gewend zijn: integer, onpartijdig en met overwicht.
Beste spelers: Bij Quintus waren keeper Imre Obbens en Alex Koop de hoofdrolspelers. Beiden in supervorm. Bij Houten zijn we fan van Thies Berendsen, maar hij kon het ook niet alleen.

Bron AD SPORT/PETER LOTMAN