Geslaagde 9-de Westlandse keepersclinic

Achtergrond
Binnen Nederland organiseert het NHV (sinds het verdwijnen van de regio’s) in 2012, overleg tussen handbalclubs in zogenaamde “cluster-bijeenkomsten”. Traditioneel vormen de 5 clubs van de Gemeente Westland (ODIS, Westlandia, Verburch, Velo en HV Quintus) en de 2 clubs van de Gemeente Midden Delftland (DIOS en Schipluiden) samen het cluster Westland-Midden Delftland. Een aantal technische mensen vanuit deze clubs hebben in 2006 de zogenaamde Westlandse Handbal Denktank gevormd, om naast overleg tussen bestuurders ook gezamenlijk activiteiten te organiseren gericht op kennisdeling, jeugdhandbal en handbalpromotie.

Keepersclinic
Tot de zomer van 2017 was er in dat cluster ook een handbalschool: Handbal College Westland (HCW) genaamd. Nadat Bas Vermeulen zijn werkzaamheden als trekker van de Stichting Handbal College Westland (HCW) beëindigde, zijn de activiteiten van het HCW in de zomer van 2017 onder gebracht bij Handbalschool Haaglanden. Eén van de activiteiten van de zogenaamde Westlandse Handbal Denktank en later het HCW was sinds 2008 een keepersclinic voor jeugdkeepers/sters in een vakantie.

Woensdag 27 december organiseerde de Westlandse Handbal Denktank voor de 9-de maal een keepers clinic voor de B-, C- en D-jeugdkeepers van de verenigingen uit Midden- Delftland-Westland.
De keepersclinic is uitgegroeid tot een goede jaarlijkse traditie. Dit jaar was Kim van Vliet (nu Quintus, ex-Westlandia) actief als trainer, terwijl ze in de eerste aflevering in 2008 zelf deelnemer geweest was. De locatie was weer de Van der Valk-hal in Poeldijk, die door HV Verburch beschikbaar was gesteld. De meeste verenigingen hebben de deelnemerskosten van hun keepers voor deze clinic vergoed. Alle deelnemende keepers/sters ontvingen een herinnerings-T-shirt.

Mede door de goede prestaties van Tess Wester bij Oranje is er veel positieve belangstelling voor de rol van de handbalkeeper gekomen in sportend Nederland. Een keeper kan prestatiebepalend zijn en uitgroeien tot een held en nationale bekendheid.
De specifieke rol van de keeper vraagt ook om specifieke training. Binnen de clubs lukt dat organisatorisch niet altijd, daarvoor kan zo’n keepersclinic inspiratie bieden en verbondenheid geven tussen keepers/sters.
De training vrijdag was georganiseerd volgens een stationsopzet, waarbij alle vaardigheden getraind werden die belangrijk zijn voor het keepersvak: Technieken (hoog-laag, half-hoog), opstelling en reactie.

Alle trainers hadden zelf ruime ervaring als keeper en en het geven van keeperstraining, o.a. bij Handbalschool Haaglanden. De volgende trainers waren betrokken: Van de damesselectie van HV Quintus Kim van Vliet en de keeperstrainer van de herenselectie Rick Klompé. Verder de keeperstrainers van de Handbalschool Haaglanden Patrick Jordaan en Cas van der Harst, van Westlandia Vera van Ruijven, van Verburch Sanne van Adrichem.

Uiteindelijk hebben 30 jeugdkeepers en keepsters deelgenomen. Een maximale bezetting gegeven de zaalruimte. Zij vertrokken allemaal na 2 uur training moe maar voldaan naar huis. De foto’s geven een sfeerimpressie.

Toekomst
Vanaf maart 2018 wordt door regionale herindeling de samenstelling van de clusters aangepast. Er worden 5 verenigingen uit Den Haag Zuid West aan het cluster Westland-Midden Delftland toegevoegd. Jan van Kester en André Stougje zien dit als een goed moment om na 10 jaar hun bijdrage in de activiteiten van de Westlandse Handbal Denktank te beëindigen. Ze hebben aan Handbalschool Haaglanden voorgelegd om de traditie van de keepersclinic in de toekomst in onze regio voort te zetten.

Namens de organisatie
Jan van Kester en André Stougje