EEN EERSTE KLAS HANDBALHAPPENING

Om rolstoelhandbal te promoten timmert ook Quintus Westland regelmatig aan de weg. Hetzij bij andere handbalclubs, hetzij in revalidatieklinieken; maar ook worden er op gezette tijden gezelschappen van allerhande pluimage in de eigen hal ontvangen, om met deze zo mooie en vooral plezierige sport kennis te maken. Zo waren onlangs twee eerste klassen van het Floracollege te gast. Allebei bestaand uit zo’n dikke 20 leerlingen, werden zij door Birgitte wegwijs gemaakt in die voor hen zo onbekende, wonderlijke wereld van rolstoelhandbal.

Toen de eerste eerste klas arriveerde, had beheerder Loek reeds alle beschikbare sportrolstoelen klaar staan, opgepompt en wel. Terwijl de jongens en meisjes zaten te popelen om in die gave karretjes te mogen freewheelen, legde Birgitte eerst de spelregels uit. Daarna zou hen wat vaardigheid in de praktijk aangeleerd worden, met als afsluiting een echte onderlinge wedstrijd.

Het was wel even wennen voor de jeugd om in zo’n ding vooruit te komen. En nauwelijks hadden zij dat enigszins onder de knie, of zij moesten een pirouette maken en zelfs achteruit rijdend vooruit zien te komen. Dat leverde heel wat hilarische taferelen op, maar de jongeren waren enthousiast en leerden snel. Echter vooral hadden zij er veel plezier in. Vervolgens werd er met tweetallen de bal over gegooid. Wat ook al niet meeviel omdat die stomme kar steeds wegdraaide als je hard wilde gooien. Daarna werd er nog even een parcourtje uitgezet, waarbij er tussen pylonnen door geslalomd moest worden, wat afgesloten werd met een schot op het doel.

En dan was het eindelijk zo ver. In een minicursus waren zij klaar gestoomd voor een wedstrijdje en daar waren zij voor gekomen. “Je kan toch niet omvallen?” vroeg een van de dames. “Ja hoor, dat gebeurt regelmatig,” kreeg zij geruststellend te horen. “Oh, en wat dan?”
“Nou dan krabbel je weer overeind en ga je verder.” En het gebeurde inderdaad één keertje dat er een speler omtuimelde. Lachend werd die ontkoppeld en met stoel en al weer recht geholpen. Hij had er niets aan over gehouden, dus leverde dat nog geen nieuw lid op voor onze vereniging. Overigens waren zij al eerder, tijdens het overgooien, al veel erger geschrokken. Allen waren zij in opperste concentratie met hun balspel bezig, toen er opeens een oorverdovende knal door de hal klonk. Werd er geschoten? Was het een mega-rotje? Nee, het was gewoon een klapband. Lucky Loek die nog sneller pompt dan zijn eigen schaduw, had de band zo hard opgepompt dat die uit zijn voegen barstte en dat met een vreselijke klap kenbaar maakte. Maar ook de wedstrijdjes werden een regelrechte knaller.

Er werd fanatiek heen en weer gerold. Er gingen in het enthousiasme veel ballen verloren. Er werden mooie doelpunten gemaakt. Er werd met brugpiepende banden door de hal gescheurd en er was vooral heel veel plezier. En ook veel waardering en bewondering voor de “echte” rolstoelers. Het was al met al weer een zeer geslaagde clinic, waar door alle deelnemers en toeschouwers ontzettend van genoten werd. En zelfs het drietal protheses dat stilletjes langs de kant toe stond te kijken, moest jaloers toegeven dat die brugpiepers het ook al aardig onder de knie hadden. Het was 100 % eerste klas wat zij hadden laten zien.