Handbalschool Haaglanden

Wil je verder komen in de sport, dan is het belangrijk om voldoende trainingsuren te maken. Een andere trainingssituatie, dan dat een club aanbiedt en trainen met andere kinderen onder andere trainers kan daarbij stimulerend werken. Hiervoor zijn er als particuliere initiatieven in het hele land de zogenaamde Handbalscholen opgericht ter vervanging van de vroegere regiotrainingen (afdelingsselecties), die waren georganiseerd vanuit het NHV.

Rond een Handbalschool werken verenigingen in een regio samen in het kader van talentontwikkeling en handbalstimulering. De Handbalscholen en het NHV gebruiken de Handbalscholen ook voor trainersopleidingen en uitwisseling van kennis.

De ouders van de deelnemende kinderen zorgen door middel van een financiële bijdrage dat de kosten gezamenlijk gedragen worden. Het betreft spelers en speelsters in de leeftijd van 10-16 jaar. Bij de Handbalscholen wordt er meestal “gemengd” (jongens en meisjes samen) getraind.

De Handbalschool staat in het talentontwikkelingshuis van het NHV als eerste stap boven de clubs, zie de figuur hierboven.

Er wordt na het wegvallen van de regioselecties gescout voor de nationale talentenselecties vanuit de “besten van de Handbalscholen” via de zogenaamde talentscoutingsdagen voor 14-15 jarigen. Spelers en speelsters kunnen alleen vanuit de Handbalscholen aangemeld worden voor deze landelijke scoutingsdagen. De achtergrond is dat de trainers daar de spelers en speelsters over een langere periode in hun ontwikkeling kunnen observeren.

In de regio Westland is sinds zomer 2017 het Handbal College Westland (HCW) opgegaan in de Handbalschool Haaglanden, zie www.handbalschoolhaaglanden.nl/. De Handbalschool Haaglanden (HSH) en Handbalschool Rotterdam (HSR) hebben een directe relatie met een onderwijspartner (Topsport Talentschool), het Segbroek College in Den Haag en het Thorbecke College in Rotterdam. Dit is de ideale situatie in de ogen van NOC*NSF en het NHV en 1 van de voorwaarden om een gecertificeerde NHV Handbalschool te kunnen worden. Het HCW heeft daarom de samenwerking gezocht. In de lijn van de visie dat de “besten met de besten” moeten trainen, zijn de Handbalscholen bezig boven hun basis trainingsgroepen voor de oudere jeugd, gezamenlijke trainingsgroepen voor geselecteerde spelers en speelsters te formeren (de RTC’s in het talentontwikkelingshuis). HCW en HSH hebben sinds de zomer van 2015 al een gezamenlijke PLUS-groep voor de B- en C-jeugd leeftijd.

Op de website van Handbalschool Haaglanden zijn de actuele trainingstijden, locaties en groepen terug te vinden. Daarnaast kan je ook via de website jezelf aanmelden.