Talentontwikkeling

Regionaal
De scouting van talenten loopt voor nationale jeugdselecties sinds enkele jaren, via vast traject, dat start bij een Handbalschool. Bij een Handbalschool kunnen gemotiveerde jeugdspelers en speelsters extra trainingsuren maken, buiten de reguliere club trainingen.
In onze regio heb je twee Handbalscholen, gesubsidieerd door de twee grote gemeentes in onze Metropool regio, die zich richten op de ontwikkeling van handbaltalenten. In Den Haag is dat: Handbalschool Haaglanden, waarvan de zogenaamde PLUS-groepen (Westland en Haaglanden), sinds dit seizoen trainen zij onder andere op de fraaie nieuwe Sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag en Handbalschool Rijnmond, trainend in de sporthal bij het Alberda College in Rotterdam. In de zomer van 2017 heeft Handbal College Westland na het stoppen van initiatiefnemer Bas Vermeulen (en geen interesse van Gemeente Westland), haar activiteiten onder gebracht bij Handbalschool Haaglanden. Nog steeds traint er wel op zaterdagmorgen tussen 9.00 en 10.30 uur bij Quintus een basisgroep Westlandse kinderen (D-jeugd/E-jeugd), onder supervisie van Handbalschool Haaglanden,
Boven de Handbalscholen zijn er door het NHV in lijn met het beleid van NOC NSF, zogenaamde Regionale Trainings Centra opgezet. De beste jongens en meisjes van deze twee Handbalscholen trainen in het zogenaamde RTC Metropool. Deze trainingen zijn op donderdagmiddag van 14.30-16.30 uur. Hiervoor hebben de spelers en speelsters wel vrijstelling van school nodig. Er wordt door de RTC-groepen zowel in Kwintsheul (Quintus) als in Schiedam (Margriethal) getraind. Bij de meisjes zijn dit de geboortejaren 2002-2003 en bij de jongens de geboortejaren 2000-2001.
Nationale Talentenselectie
Recent is Europees de internationale wedstrijdkalender voor nationale jeugdselecties aangepast. De leeftijdscategorie, waarvoor een eerste EK wordt georganiseerd is vanaf 2017 jonger geworden.
De Leeftijden van de open EK’s (in juni, parallel aan de Partille Cup voor clubteams in Gothenburg), zijn verlaagd naar de leeftijdsgroep, die op het punt staat in te stromen voor de nieuw te vormen Youth-selecties (meisjes 17 jaar en Jongens 18 jaar). Deze wijziging vroeg om aanpassingen binnen het NHV scoutingsbeleid beschreven in het document “Het weg van het NHV Talent”, zie website NHV
Het NHV wil talentvolle spelers en speelsters via nationale jeugdselecties ervaring laten opdoen bij het Open EK (Dames onder 16 en Heren Onder 17) en bij de EK’s proberen deelname af te dwingen aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF). In het vervolg kunnen geselecteerde talentvolle spelers en speelsters hun periode bij de Nationale Talentenselectie gaan afsluiten met een officiëel internationaal Kampioenschap (EK).
Voor Internationale Kampioenschappen werkt het NHV in navolging van de EHF en IHF (WK’s) met selecties van 2 geboortejaren. Deze selecties schuiven steeds een leeftijdscategorie door.
Nationale Youth Selectie (Jong Jong Oranje)

Nationale Juniors Selectie (Jong Oranje)

Dames/HerenOranje